Was ‘t vroeger altijd beter?…

Iedereen kent deze uitdrukking wel. Maar toen ik laatst in het bos reed dwaalde mijn gedachten af naar vroeger. 25 jaar geleden kocht ik mijn paard, en ‘redde’ haar van de manege en toentertijd uit een stand. Ik herinnerde me hoe ik altijd met sporen reed, gewoon omdat die bij de outfit hoorden. Hoe ik op het manegeterrein altijd zonder cap reed. En hoe mijn paard op stal tig dekens op kreeg. Hoe ik haar inpakte in de meest vreselijke niet ademende beenbeschermingen.

Bitfitting, saddle fitting, flexchair, bestond allemaal niet. En waar ik het nu nog wel eens warm van krijg als ik eraan denk, op de stadse manege was totaal geen weidegang, dus stond ze 20 á 21 uur op stal… och arme (gelukkig wel met voldoende ruwvoer). En wat ik dan toch bijzonder vind, dat ze 30 jaar is geworden! Zou het mijn onvoorwaardelijke liefde zijn geweest? ?.

De tijden zijn enorm veranderd, en gelukkig maar! Uiteraard is er nog een hoop te doen, maar er is zoveel meer bewustzijn & technologie dan toen ik begon met rijden.

 

Ook sportkleding heeft zich ontwikkeld!

Eind 19e eeuw werd het eerste succesvolle proces ontwikkeld, genaamd “viscose”. In de jaren ‘30 vond het Amerikaanse bedrijf Du Pont de eerste synthetische vezel uit: Nylon. Dit was het startsein van de ontwikkeling van een enorme industrie van kunststofvezels, waaronder Polyester in ’53 en Spandex in ’59.

Wat ben ik blij met deze uitvinding. Ik ga weer terug in de tijd toen ik zowat elke dag mijn paard reed. Ik had in die tijd geen auto en fietste elke dag, weer of geen weer, naar mijn paard. Als ik klaar was met rijden moest ik (vooral in koudere seizoenen) altijd mijn bezwete katoenen ondershirt wisselen voor een droog shirt, omdat het katoenen shirt vocht opnam en ook nat bleef, dus dat was vreselijk koud.

Wat was ik blij toen ik indertijd in aanraking kwam met de ‘technische’ ondershirts die in de outdoorwinkels hingen. Geen gedoe met omkleden meer! Maar ook tijdens het rijden voelde ik me comfortabeler. Als je bijv. even stil staat en de wind staat op je lichaam, dan kan je snel afkoelen. Een windstopper is dan bv. ook erg fijn. Mijn eerste winddichte vest was eigenlijk voor de wielrenner ontworpen, maar werkt prima op het paard!

 

De ontwikkeling gaat door!

Sinds ‘mijn ontdekking’ zijn er vele ontwikkelingen geweest in nog betere stoffen en technieken. Nog betere afvoer van vocht. Meer comfort door zachtere vezels. Combinaties van natuurlijke en synthetische vezels…en ga zo maar door. Ik kan daar nog vele blogs aan wijden (laat anders in de comment-sectie maar weten waar interesse naar is of vragen over zijn).

Ook bij Seducci zijn wij enorme fan van deze high-tech vezels en zijn dan ook continu op zoek naar de mooiste stoffen en beste fabricage-technieken voor onze sportkleding. Een vezel waar wij zeer happy mee zijn is Dryarn®. Deze vezel is nieuw op de markt en biedt zeer veel voordelen voor de actieve ruiter. Dryarn® is zeer hydrophobisch (neemt dus haast geen vocht op; zie Moisture Absorption in grafiek). Dryarn® heeft bovendien een hoog ademend vermogen en is superlicht, anti-bacterieel en anti-allergisch. Dit houdt dus je huid op de gevoelige plekken in top conditie ?.

Alle ruiters en amazones weten wat een gevoelige plek is bij het paardrijden. Wij speelden daar met onze kennis op in en ontwikkelden een boxer speciaal voor de paardensport. Dit is het nieuwe comfort in het zadel, zodat jij optimaal kan genieten van het paardrijden.

Hoe kijk jij tegen de ontwikkeling aan van de kleding binnen de paardensport? Wat zou er nog beter kunnen en wat mis je aan je outfit?

No Comments

Post A Comment