Wake up paarden-mishandelaars…. Eh-mensen

Heb je de artikelen gelezen waarin organisatie Dier en Recht klaagt over het welzijn van paarden op maneges? En heb je dan fronsend aangezien en gedacht ‘laat maar kletsen’, ‘het valt wel mee’ of ‘mijn paarden hebben het beter, zal wel loslopen’?

NIET DOEN!  Bekijk de bijbehorende video maar eens écht.

 

De belichting niet op zijn meest positief, akelig muziekje eronder, een beetje spelen met de snelheid van de beelden, dramatische teksten er onder. En voilà. Het geheel doet aan als een tranen trekkend drama en doet niet onder voor de gemiddelde slachthuis video.

 

Lees ook even de rectificatie onder de video: Volgens een van de manegehouders toont deze video ook een paard dat recent is opgevangen. Het betreffende paard zou het afwijkende gedrag al hebben vertoond voordat het door de manege werd opgenomen. Vooralsnog wachten wij op het bewijs van deze melding.”

En realiseer je dan: Je bent schuldig tot het tegendeel bewezen is……

 

Maar het daarmee afdoen als onzin en verder gaan met je leven is mij ook veel te gemakkelijk. Ik zie de paralellen met de agrarisch sector (waar ik werkzaam ben) namelijk akelig duidelijk worden en ik denk dat wij ons allemaal moeten realiseren dat er werk aan de winkel is. Werk aan de winkel om van welzijn een heel serieus punt te maken. Én werk aan de winkel om open en transparant te worden/blijven en die niet-paardenmensen heel serieus te nemen. En dat is niet alleen een taak van de KNHS/ sector raad etc. maar van iedere individuele paardenhouder.

 

Maatregelen, vele maatregelen….

De maatregelen die de agrarische sector om de oren vliegen zijn wellicht deels terecht maar hele grote brokken commentaar en maatregelen gaan gewoon alle redelijkheid voorbij en zijn meer uiterlijk vertoon dan perse gebaseerd op werkelijke problemen. Naar mijn bescheiden mening……
En als de paardenhouderij zo doorgaat staan wij daar ook over 10 jaar. Terecht of niet.

 

Denk jij dat je daar met je sport of recreatie paard op zijn keurige stal aan kunt ontkomen? Dan heb je het echt helemaal mis. Ook bij jou kunnen ze zomaar dit soort beelden schieten. Net even met een andere blik kijken en je hebt ook daar taferelen die minder leuk over komen (of zijn)…..

 

En ja ik vind dat onze paarden het gemiddeld gezien aardig voor elkaar hebben. Maar toch is er  wel degelijk genoeg werk te doen om het welzijn van onze paarden beter te krijgen. Imago technisch is ook genoeg werk aan de winkel. Voorlopig nog deels preventief maar je kunt ‘de meute’ maar beter voor blijven.

 

3 voorzetjes zou ik alvast willen doen*.

  • Vrije beweging en echt contact met soortgenoten: En nee, je hoeft niet alles pontificaal bij elkaar te gooien in de blubber. Maar kijk, voorbij de grenzen van je eigen comfort zone, wel naar wat er wél mogelijk is. Vaak is de eigenaar de eerste drempel.
    En maak je wensen kenbaar bij je stalhouder. Die kan ook niet van vandaag op morgen veranderen van bedrijfsvoering. Maar jij bent de klant en op lange termijn ben je wel degelijk koning. Als de vraag maar vaak genoeg gesteld wordt.
  • Voldoende ruwvoer: En dat betekend vaak bijna onbeperkt. Buikig is geen probleem. Te vet wél. Maar ook dan moet je eerst van de makkelijke paden af en bekijken of je een beter passende partij ruwvoer kunt vinden voor je paard in plaats van je paard uren zonder ruwvoer laat staan (denk ook aan de nachten!). Dat betekend dus het rantsoen van je paard serieus nemen. Je hooi eens laten analyseren, bij problemen, en je paard op maat voeren. Zo schraal als nodig en zoveel aanvullen als nodig.
  • Neem die klagers ook eens serieus: Je hoeft er niet in mee te gaan maar er niets mee doen is ook geen optie. Zet de bril van een niet paardenmens eens op en kijk dan naar de dingen die wij met paarden doen. Dan zie je ook waar de knelpunten liggen. Luister eens en neem eens de tijd om een vriendelijke toelichting te geven op waar je mee bezig bent. Ook al vind je de tegenpartij een leek. Of van lotje getikt….

 

En na een beetje serieus soul-searchen mag je vooral weer gaan genieten van je paard. Want het is een te mooie hobby om lang negatief mee bezig te zijn. En vooralsnog is er voldoende maatschappelijk draagvlak om te doen wat wij met paarden doen.

 

Enjoy!

 

Benieuwd naar andere berichtgeving rondom dit onderwerp? Lees het volgende artikel dan eens:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/29/ook-in-de-deftige-hollandsche-manege-hebben-paarden-het-zwaar-a1601232

 

*nee die is geen volledige lijst, ja er zijn nog heel veel meer zaken te benoemen. Deze is al vollediger: http://edepot.wur.nl/238625

 

No Comments

Post A Comment