Wake-up call voor ruiters met een kantoorbaan

8.00 uur: vertrek richting kantoor
8.10 uur: vroom vroom over dezelfde weg als elke morgen
8.20 uur: computer aanzetten, theetje halen, goedemorgen zeggen
…………
17.00 uur: gauw die computer uit en vroom vroom naar stal!

Breng jij het grootste gedeelte van jouw week achter een bureau door? Ik in ieder geval wel. Zoals zoveel mensen werk ik fulltime op kantoor. Lange kantooruren, deadlines, vergaderingen en vooral veel zitten. Toen ik onlangs wisselde van baan en hierdoor de gelegenheid had om de hele maand mei vakantie te nemen, merkte ik pas wat een zittend leven van invloed is op je lichaam. Wat doet dat zitten eigenlijk met je?

 

Wanneer je 6 uur of meer per dag op kantoor door brengt, is de wandeling naar het koffiezetapparaat of de printer en je dagelijkse hobbeluurtje lang niet voldoende om de gevolgen van het zitten onschadelijk te maken. Door een zittend leven verouder je zichtbaar sneller en heb je verhoogde kans op diabetes, artrose, hart- en vaatziekten en nog meer enge ziektes.

 

Dit gaat echt een gezellige blog worden…

 

Onze lichamen zijn simpelweg niet gemaakt om dag in, dag uit te zitten. Vaak blijkt dat mensen die een hele dag op kantoor door brengen, dit thuis voortzetten, alleen dan op de bank. Gebrek aan beweging resulteert in minder energie, een negatieve stemming, stramme bewegingen en stijfheid. En dan moet je nog een paard gaan trainen…

 

Nou genoeg demotivatie.. Wat kunnen we er aan doen? Zomaar je baan opzeggen en de hele dag gaan wandelen is niet echt een optie. Je hebt 24 uur in een dag, waarvan 8 uur achter dat bureau. Je kunt die andere 16 uur dus nuttig invullen, evenals regelmatig een pauze inlassen tijdens de ‘schadelijke’ kantooruren. Wat zijn nog meer acties die je kunt ondernemen?

  • Blijf actief: fiets naar je werk, rij een paard voordat je gaat werken, wandel een rondje in de pauze, ga ’s avonds sporten. Blijf in ieder geval in beweging.
  • Zoek wat simpele oefeningen op die je achter je bureau kan doen. Google weet alles.
  • Analyseer je houding achter je bureau eens. Een goede houding doet wonderen voor je lichaam.
  • Stel je stoel goed af en nog beter, regel een sta bureau.
  • Neem elk uur op kantoor even pauze, ga printjes halen, voorzie je collega’s van wat te drinken, ga mensen op een andere afdeling hallo zeggen.

 

Afijn, het moraal van dit verhaal: we spenderen veel tijd en geld aan de training van onze paarden. Waarom zou je dan niet een beetje zuinig zijn op jezelf? Kijk eens naar je dagindeling en probeer wat meer beweging in te plannen tijdens en naast kantooruren. Actief zijn verbetert je houding en energielevel en is hierdoor alleen maar positief voor jezelf als ruiter én jouw paard.

No Comments

Post A Comment