Van energiedrankjes krijg je vleugels! Of toch niet?

Energie drankjes, super handig omdat je er een aantal uur op kan teren.
Echter, na een aantal uur wordt je wat moe, je krijgt minder energie, je neemt er nog en je knalt weer door.

WAUW!

Wat gebeurt hier?

Energie drank is een veel voorkomend middel. Zeker ook bij ruiters die druk zijn en geen tijd hebben om hun boterhammen te smeren

Maar wat drink je nu eigenlijk?
Wat zit er precies in zo’n energie drankje, en hoe gezond of gevaarlijk is het?
En wat gebeurt er wanneer je hier mee stopt?

Bij mij in de praktijk zie ik regelmatig patiënten die “leven” op energiedrank. Duidelijk is dat wanneer zij met een bepaalde lichamelijke klacht binnenkomen er veel meer factoren van invloed zijn op deze klacht dan zij zelf van te voren dachten. Heel vaak speelt het voedingspatroon en slaapritme ook een rol bij iemands herstel/ conditie. Vandaar dat ik eens wat onderzoek heb gedaan naar de werking en de effecten van energie drank.

Ben jij stiekem ook benieuwd, lees dan snel verder!

 

Energiedranken zijn frisdranken met veel suiker, waaraan cafeïne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen hebben een oppeppend effect.

Cafeïne
In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne.
Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filter koffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola!

Taurine
Taurine is een stof die van nature in voedsel voorkomt. Het lichaam kan de stof ook zelf aanmaken. Het speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart. Of extra taurine een effect heeft op het lichaam is niet bekend, ook niet of een te hoge inname schadelijk kan zijn.

Glucurono-lacton
Ook de rol van glucurono-lacton in het lichaam is niet precies duidelijk. Het is een lichaamseigen stof die vrijkomt bij de afbraak van glucose in de lever. Via energiedrankjes krijg je meer glucurono-lacton binnen dan via ander eten en drinken. Er zijn geen aanwijzingen dat taurine en glucurono–lacton in de gebruikte hoeveelheden schadelijk zijn.

Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm. Naast dat het de vocht opname in de darmen vertraagt is het natuurlijk ook een enorme dikmaker en kan je er van gaan stuiteren.

Als je er te veel van drinkt kan het een groot probleem worden, zeker als je jong bent is het een aanslag op je lichaam!

 

Maar wat zijn dan precies de gevaren?

De energiedrankjes kunnen verschillende effecten hebben op je lever, nieren en je hart. Je hartspier kan te dik worden en daardoor niet goed meer pompen, aldus Dr. Pelleboer*. Er kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen ontstaan, maar daarnaast ook duizeligheid, slapeloosheid en paniekaanvallen. In combinatie met alcohol zijn energiedrankjes nog gevaarlijker, je merkt nl. niet meer dat je dronken wordt, jongeren blijven doordrinken tot ze neervallen met een alcoholvergiftiging.

Naast dat energie drankjes dus niet zo best zijn voor je gezondheid zijn ze ook nog eens verslavend. Dit wordt veroorzaakt door de stoffen die er in zitten (de cafeïne en taurine, hierdoor lijk je namelijk wakkerder en ze geven je een goed gevoel.) Het is eigenlijk een milde vorm van een stimulerende drug zoals speed of cocaïne. Wanneer je regelmatig een energie drankje nuttigt, kan het jouw leven over gaan nemen.

Voilà, een verslaving.

 

Oké, dan stop ik er toch mee? Geen probleem hoor…

Wanneer je heel veel van deze drankjes drinkt, zal je lichaam er zeker van af moeten kicken wanneer je er mee stopt. Dit uit zich vaak in hoofdpijn. Je lichaam krijgt namelijk niet meer de stofjes binnen die het gewend was te krijgen. Na een week of twee zijn deze lichamelijke effecten wel klaar. Echter duurt het vaak langer om deze drankjes uit je dagelijkse patroon kunt halen. Zeker wanneer dit een ingesleten gewoonte is geworden, kan het lastig zijn om dit te veranderen.

 

Dus energiedrank = frisdrank met veel calorieën en suikers

Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect.
Energiedranken zijn geen gezonde keus. Het is beter om ze niet of alleen bij uitzondering te drinken. Het af te raden om energiedrankjes te combineren met alcohol. Verder is het af te raden om energiedrankjes te drinken voor of tijdens het sporten. Energiedrankjes zijn namelijk geen dorstlessers. Je kunt ervan uitdrogen en dat kan gevaarlijk zijn.

Energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf. Vanwege de hoeveelheid suiker en de calorieën geldt: hoe minder energiedrank je neemt, hoe beter. Je kunt in plaats van energiedrank water, thee en koffie zonder suiker drinken.

Drink jij ze met regelmaat? 

 

 *Voor deze blog zijn o.a. artikelen gebruikt voedingscentrum.nl, kinderarts R. Pelleboer en verslavingsdeskundige G. van Houwelingen.

No Comments

Post A Comment