Inmiddels zijn er een aantal edities van ’t Ruitercafé de revue gepasseerd. Een professional, een kleine groep geïnteresseerde paardenliefhebbers, een informele setting en een hapje en drankje zijn de ingrediënten voor een gezellige en informatieve avond.

 

Benieuwd naar de voorgaande edities?

Hieronder vind je meer over de workshops die al gegeven zijn en de reacties van de deelnemers.

23 maart 2018: Sara Ouwehand – Stressmanagement voor ruiter & paard

Sara Ouwehand van Ruiterpilates.nl ging deze avond dieper in op het fenomeen stress. Wat is stress, waar komt het vandaan en hoe wordt je het de baas? Stress in combinatie met een hoog gevoelig dier zoals een paard, is geen optimale combinatie. De kunst is om jouw eigen bandbreedte van stress te leren kennen.

Ga je over deze bandbreedte heen, dan kan de stress naar buiten of naar binnen slaan. Naar buiten: druk, overactief en groot in de hulpen. Naar binnen: timide, afwachtend en ‘vergeten te rijden’. Naast de brandbreedte ging Sara verder in op ontspanning en tools om ontspanning te bereiken. Ze had hiervoor speciaal goodybags samengesteld.

Een duidelijk verhaal, geen zweverig gedoe en een fijne interactie in de groep. Dat waren de kernwaarden van deze avond!

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Sara Ouwehand

[testimonials category=”ruitercafé-sara-ouwehand” number=”2″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
2 maart 2018: Tessa van Daalen – Gedragsvoorkeuren van ruiter en paard

“Begrijp je paard, begin bij jezelf”. Dat was de boodschap van Tessa van Daalen van Q4HorseProfiles deze avond. Door verschillende vragen en oefeningen kregen de deelnemers meer inzicht in hun gedragsvoorkeuren. Ben je meer geel? Of toch behoorlijk blauw? Je hebt in ieder geval van elke kleur iets. De 4 kleuren stonden voor 4 letters: De D van dominant, de I van invloed, de S van stabiel en de C van consciëntieus.

 

Door met elkaar te sparren over verschillende soorten gedrag werd herkenbaar ‘hoe’ en ‘waarom’ je verschillend op personen èn paarden reageert. Niet alleen het gedrag van de deelnemers werd onder de loep genomen, ook de paarden gingen door de kleuranalyse. Staat je paard meer in de belangstelling of is het meer een type voor rust, regelmaat en reinheid? En hoe stem je hier de training en dagelijkse omgang op af?

 

Er was veel interactie tussen Tessa en de groep. Regelmatig waren er ‘aha’ momentjes en verschillende voorbeelden vanuit de groep leidden tot grote hilariteit. De reacties waren lovend over de invulling van avond en de deelnemers keerden met vele nieuwe inzichten huiswaarts.

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Tessa van Daalen

[testimonials category=”ruitercafe-tessa-daalen” number=”5″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
27 november 2017: Carolien Munsters – Bewust trainen met het sportpaard

Op vrijdag 27 oktober hadden we Carolien Munsters te gast in ’t Ruitercafé. Wat was dit een inspirerende avond met een geweldige interactie in de groep! Carolien Munsters (MSc, PhD) is gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard en heeft haar eigen bedrijf Moxie Sport Analysis & Coaching waarbij ze paarden, ruiters en trainers begeleid bij het leveren van topprestaties en het voorkomen van blessures.

Wat hebben we deze avond besproken?

 

 • De verschillen in training tussen paard en mens. Hier ontstaan namelijk veel trainingsproblemen.
 • De basisprincipes van trainingsleer. Hoe, wanneer en wat train je? En wat betekent dit voor diverse disciplines zoals dressuur, springen of eventing
 • Het gebruik van een hartslagmeter bij een paard tijdens de training. Hoe verhoudt zich de theorie tot de hartslagmetingen en wat kun je teruglezen in al die mooie grafieken?
 • Praktische richtlijnen per discipline voor een trainingsschema.

De reacties van de deelnemers waren overweldigend. Vooral het verhaal over uitstappen zonder zweetdeken en het bijvoeren van elektrolyten hebben veel indruk achter gelaten. Al met al gaan we volgend jaar een vervolg plannen.

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Carolien Munsters

[testimonials category=”ruitercafe-5-carolien-munsters” number=”4″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
14 oktober 2017: Netwerk Hippische Sportoefentherapie – ’t Circuitje Ruiterfit

Karin Oomen organiseerde met een aantal van haar collega’s van het Netwerk Hippische Sportoefentherapie ’t Circuitje Ruiterfit op zaterdagmiddag 14 oktober. Deelnemers konden op een sportieve manier kennis maken met verschillende facetten van Ruiterfit:

 • Balance Coach
 • Hippische Bootcamp
 • Ruiterpilates
 • Valtraining

Nadat iedereen de verschillende workshops had gevolgd, hebben we gezamenlijk geëvalueerd en een goede basis weggezet voor een sportief vervolg in 2018!

1 september 2017: Gisella Bartels – De spieren van het paard

Paardenfysiotherapeut Gisella Bartels nam ons op vrijdagavond 1 september mee in de fascinerende wereld van het paardenlichaam, en met name over de spieren. Zij werkte hierbij van buiten naar binnen. En van stilstand naar beweging. Wat hebben we deze avond behandeld?

 

 • Een functioneel exterieur voor een sportpaard
 • De bouw en werking van spieren.
 • Hoe kun je spieren dusdanig trainen dat ze zich ontwikkelen?
 • De belangrijkste spiergroepen van het paard en hun functie bij houding en beweging aan bod

 

Er was een fijne interactie in de groep en er werden scherpe vragen gesteld. Zo hebben we het bijvoorbeeld over supplementen gehad en daaruit bleek dat voeding ook een interessant onderwerp is. Ook met de complimenten en opmerkingen op het ervaringsformulier gaan we aan de slag voor de volgende editie.

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Gisella Bartels

[testimonials category=”ruitercafe-4-gisella-bartels” number=”5″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
23 juni 2017: Esther & Barbara – Gezonde voeding voor de ruiter

Esther Velders-Dekker en Barbara Koot leerden elkaar kennen in de sportschool. Esther, personal trainer, en Barbara Koot, Grand Prix amazone en voormalig A-kaderlid dressuur, hebben een gemeenschappelijke passie: gezonde voeding. Op 23 juni namen ze ons mee in deze complexe wereld, waarbij een fit lichaam centraal stond.

 

Esther gaf ons meer inkijk in calorieën en hoe je dit kan combineren met krachttraining. Bewegen en gezonde voeding gaan namelijk hand in hand. Ook vertelde zij meer over clean eating, een manier van eten waarbij je zoveel mogelijk vers, natuurlijk en onbewerkt voedsel eet. Verse groentes vormen hierin een belangrijk uitgangspunt.

Barbara heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk ingelezen over voeding en voedingssupplementen. Enthousiast vertelde zij over ontgiften, afvallen, eetpatronen, voedselbewerking en supplementen. Daarnaast had ze verschillende boeken bij waarin meer informatie te vinden was.

 

De deelnemers stelde goede vragen en na afloop hebben Barbara en Esther iedereen nog persoonlijk gesproken. Er gaan geluiden op dat deze avond nog een vervolg gaat krijgen, namelijk een praktijkles in de sportschool!

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Esther & Barbara

[testimonials category=”Ruitercafe3″ number=”3″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
31 maart 2017: Janina van der Drift – Effectiever trainen m.b.v. de leertheorie

Janina van der Drift gebruikt in haar training het leerproces van het paard en maakt hierbij handig gebruik van de mogelijkheden van het paardenbrein. Tijdens deze avond legde zij ons uit aan de hand van praktische en herkenbare situaties wat er in het hoofd van onze paarden omgaat tijdens de training, bijvoorbeeld:

 

 • Is het straffen van een paard nuttig?
 • Hoe ervaart een paard tegelijkertijd een been- en teugelhulp?
 • Wat is de mentale impact van een stressreactie van het paard?
 • Hoe vaak moet je een oefening herhalen?

 

Gedurende de avond brachten de deelnemers volop eigen inbreng in en stelden kritische vragen. Janina stelde het erg op prijs dat de deelnemers zo enthousiast meededen. Na afloop werd er nog nageborreld en kwamen sommige deelnemers erachter dat ze toch meer hadden opgepikt dan gedacht, tof!

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Janina van der Drift

[testimonials category=”Ruitercafe2″ number=”3″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]
13 januari 2017: Barbara Koot – Omgaan met wedstrijdspanning

Grand-Prix amazone, voormalig A-Kader Senioren lid en subtopcoach Barbara Koot heeft een methode uitgevonden voor ruiters die nerveus zijn in de wedstrijdring en daardoor niet altijd succes hebben. Deze methode blijkt erg succesvol te zijn èn is in korte tijd toe te passen. Barbara vertelde tijdens deze avond haar persoonlijke verhaal, nam ons mee in het wereldje van wedstrijden rijden en legde haar methode uit.

 

De avond werd vervolgd met een interactief deel, waarin Barbara ons uitdaagde om eigen wedstrijd ervaringen te delen. Er was volop ruimte voor eigen inbreng en vragen. Kortom, informatie, inspiratie en interactie. De deelnemers waren na afloop ook erg enthousiast en gaven aan graag een vervolg te zien in de vorm van een praktijk clinic. Hier volgt binnenkort meer informatie over! 

[icons icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_quotations” size=”fa-3x” type=”normal” custom_size=”50″ target=”_self” icon_color=”#1e73be”]

Testimonials Ruitercafé met Barbara Koot

[testimonials category=”Ruitercafe1″ number=”3″ order_by=”rand” author_image=”no” show_navigation=”no” auto_rotate_slides=”5″ animation_type=”slide_option”]