Rompstabiliteit, wat is dat precies?

Door Karin Oomen 

In mijn vorige blog “het belang van balans” had ik het over wat een optimale balans is en hoe je deze kunt trainen. Ook haalde ik aan dat wanneer je beter in balans zit, je romp ook meer stabiel wordt. Dat brengt ons op het volgende onderwerp: rompstabiliteit.

Wat is het?

“Het betekent niets meer dan dat de romp stabiel is, of wel, dat je weinig tot geen bijbewegingen maakt met je romp.”

Weet je nog?
‘het lichaam beweegt alleen in die mate die nodig is. Niets meer, niets minder’.

Als we het nog specifieker maken, weten de meesten ook wel te benoemen dat rompstabiliteit te maken heeft met je buik- en rugspieren. Maar als we er nog wat meer op inzoomen… wat dan?

Even een stukje theorie

Een ‘stabiele romp’ is een complex systeem waarin verschillende structuren invloed hebben op elkaar. Zo heb je de botstructuren:
– Het bekken
– De wervelkolom
– De ribbenkast met het borstbeen
-> Deze bepalen de stand van je romp.

paardambitie-rompstabiliteit

Opbouw wervelkolom

De diverse banden/ ligamenten rondom de gewrichten zorgen voor stevigheid binnen de gewrichten. De kraakbeen tussenwervelschijven dienen als schokdempers en waardoor je flexibel bent in je rug. En als laatst natuurlijk de spieren die een deel van je houding bepalen.

Vooral die laatste zijn als ruiter van belang wanneer je het hebt over rompstabiliteit. Aan botten, ligamenten en tussenwervelschijven kun je niet veel doen, maar door middel van het aanspannen van je spieren kun je bewegen èn stabiliseren.

Het mooie is, je spieren kun je trainen!

Maar, welke spieren zijn dat dan?

paardambitie-rompstabiliteit

Buikspieren

De dieper gelegen buik- en rugspieren, zoals hierboven werd gezegd. Maar wat denk je van je bekkenbodemspieren en het diafragma/middenrif? Deze vier spiergroepen w
erken continu samen en samen zijn ze zo sterk als een huis met een vloer, plafond en muren. Wanneer je beweegt of stilstaat zijn al deze spiergroepen actief. Je merkt het misschien niet. Het wordt allemaal automatisch aangestuurd, zo ook als je paardrijdt.

Wanneer echter een trauma, spanning of pijnklacht ervoor zorgt dat één spiergroep meer of minder werkt, dan ga je pas iets opmerken. 

De combinatie spanning en spieren vastzetten

Zo zorgt spanning tijdens een wedstrijd of training wel eens voor het vastzetten van o.a. de ademhalingspier, waardoor je uiteindelijk ook met je buik- en rugspieren in de knoei komt en merkt dat je minder makkelijk zit.

Als ruiter is het goed om te weten dat de rompstabiliteit te trainen is. Je traint je spieren met specifieke oefeningen en natuurlijk het liefst in houdingen die gerelateerd zijn aan het paardrijden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat als je één spiergroep traint, de rest altijd mee doet op de achtergrond. Je moet dus vooral door blijven ademen tijdens oefeningen anders zijn ze niet effectief!

Zelf train ik rompstabiliteit graag in combinatie met gymnastiekballen of dynamische oefeningen, op een paard moet je immers ook steeds reageren op de bewegingen!

De volgende keer ga ik hier dieper op in. Heb je vragen, suggesties of ideeën? Reageer dan zeker even hieronder.

1 Comment

Post A Comment