Paardrijden, vallen, opstaan en weer doorgaan…

Hoorde jij vroeger ook; ‘Vallen dat hoort er nu eenmaal bij”, of “hoe vaker je valt, hoe beter dat je gaat paardrijden”? Bijna iedere ruiter valt wel een keer. Door disbalans van de ruiter, een paard wat schrikt, bokt of een sprintje trekt. Paardrijden is een risico sport en als je met een snelheid, of van hoogte valt kun je daar lelijke blessures aan overhouden.

 

In Nederland staat de veiligheid steeds hoger in het vaandel. Er zullen weinig bedrijven zijn waar je nog zonder cap mag rijden, puur om ernstig hoofdletsel te voorkomen. Ook bodyprotectors worden meer en meer ingezet, bij springen en eventing, maar ook bij de beginners lessen zie je ze voorbij komen.

Dus inpakken maar?

Je kunt je zelf natuurlijk niet helemaal inpakken, en een cap en bodyprotector beschermt wat, maar ook niet voor alles natuurlijk. Daarom is het ook belangrijk dat,wanneer je valt, je dat zo gunstig mogelijk doet. Hoe meer ontspannen je valt (lees; niet bang bent om te vallen) hoe beter je terecht komt.

Dit najaar geef ik weer enkele valtrainingen. Bij clubs, verenigingen, maneges en bij het RuiterFit Circuit wat ik in samenwerking met Paard & Ambitie organiseer.

 

Wat houdt een valtraining precies in? 

In een valtraining leer je om beter te vallen en meer vertrouwd te raken met het vallen. Aan het einde van een training / workshop durf je je zelf te laten vallen, weet je de juiste opvang- en doorroltechnieken en kun je deze toepassen. Vaak gaat het vallen te paard erg snel, je kunt dan niet op je gemak gaan bedenken hoe je het beste kunt vallen. Dit moet je vooraf trainen! Net zoals ze dit bij Judo doen. Het vergt dus veel oefening en herhaling. Hetgeen wat ik me altijd bedenk wanneer ik val is; DOOR ROLLEN & WEG ROLLEN van je paard, zodat ik niet in aanraking kom met benen en/of hoeven.

Zo’n valtraining op locatie houd ik vaak gewoon in de rijbak, zo val je in het zand net als bij het paardrijden. Bij de angstige ruiters maak ik gebruik van luchtbedjes. Voor de voorwaartse schouderrol gebruik ik grote gymballen, met deze ballen kun je goed oefenen om je zelf rond te maken en door te rollen. Wanneer je mee doet aan een valtraining, val je wel 50 x in dat uur, en wanneer je de technieken onder de knie krijgt, merk je dat dit helemaal geen pijn doet. Dat vormt de basis voor het stukje vertrouwen om je zelf te “laten” vallen.

Euhh zand… Moet dat?

Vind je het niets om in het zand te rollen & vallen, geef je dan op voor het RuiterCircuit. Je leert dan namelijk dezelfde technieken, alleen dan binnen op een comfortabele dikke mat.

 

Door valtraining ervaar je dat het geen pijn hoeft te doen wanneer je valt. Het gevolg is dat je minder bang bent om te vallen, waardoor je meer ontspannen op je paard zit. En dat wil toch iedereen?!

 

No Comments

Post A Comment