#NLP2 Waarom het woordje 'niet' niets toevoegd - Paard&Ambitie
383
post-template-default,single,single-post,postid-383,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

#NLP2 Waarom het woordje ‘niet’ niets toevoegd

Komend weekend mag ik weer. Het 2e weekend van mijn NLP cursus staat op het programma. Weer 3 volle dagen met 30 andere enthousiaste mensen praten en discusseren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Eigenlijk hebben we allemaal hetzelfde doel: op een positieve manier meer uit onszelf halen. Aangezien ik weinig positiefs haal uit mezelf nat te laten regenen op een overvol 538 Koningsfeestje in Breda, besloot ik vanmiddag mezelf eens serieus voor te bereiden op komend weekend. Hierbij stuitte ik op een vooronderstelling uit NLP: het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning verwerken. 

Geen ontkenning verwerken? Hoezo?

Ik doel hiermee op het woordje ‘niet’. Ga jezelf eens na. Hoe vaak gebruik je dit kleine woordje in je communicatie? Ik bijvoorbeeld gisterenavond nog. Tijdens de les zijn we wisselserries aan het oefenen geweest. Na een aantal goede wissels om de 3 galopsprongen vroeg Stephanie om een aantal wissels om de 2 galopsprongen. Mijn 1e reactie: ‘Dat kunnen we niet!’ En voilà, de eerste poging mislukte volledig natuurlijk. Nadat ik mezelf wijs had gemaakt dat het alleen een kwestie was van sneller de goede aanwijzingen geven, sprong Dientje warempel 3 goede wissels om de 2 galopsprongen. We kunnen het dus wel!

Het woordje ‘niet’ bestaat alleen in onze taal. En ‘niet’ in onze beelden, geluiden, gevoelens, smaak en geur. Je kunt namelijk ergens pas ‘niet’ aan denken als je er eerst wel aan hebt gedacht. Als je niet aan die mislukte wedstrijd wilt denken, moet je eerst aan die wedstrijd denken. Je creëert hierbij een gedachte, bestaande uit beelden en gevoelens. Vervolgens zeg je tegen jezelf: ‘daar mag je niet aan denken’. Lekker nuttig he?
Nog een dooddoener: ‘Dit moet ik niet vergeten’. Vervolgens vergeet je datgene alsnog. Ik heb dit altijd bij het buitenzetten van de vuilcontainer. Ik zeg tegen mezelf dat ik het niet moet vergeten, om vervolgens doodleuk naar het werk te rijden en de kliko alsnog binnen te laten staan.

Niet, niet, niet….

Onze hersenen hebben geen boodschap aan het woordje ‘niet’. Er ontstaat daardoor ook geen actie. Beter kunnen we tegen onszelf en anderen vertellen wat we wèl willen. Dus in plaats van ‘Ik kan geen 3 wissels om de 2 galopsprongen rijden’, zeg ik voortaan tegen mezelf: ‘ik ga 3 wissels om de 2 galopsprongen rijden’. En geloof me, het werkt! Doordat je hersens gefocust worden op datgene wat je wilt, onderneemt je lichaam de juiste acties.

Dus daarom voegt het woordje ‘niet’ niets toe en kun je het beter weglaten. Nou ben ik natuurlijk benieuwd, betrap jij jezelf weleens op het woordje ‘niet’?

No Comments

Post A Comment