Maandagmorgen

Maandag. Weekend voorbij. Social Media staat er weer vol mee. Foto’s met rozetten, bedankjes aan alle trainers en sponsors, filmpjes van 5-jarige paarden in de PAVO cup die al behoorlijk bevestigd zijn voor hun leeftijd en niveau. Maar ook foto’s van ruiters die een heerlijke buitenrit hebben gemaakt of op stal aan het klussen zijn geweest.

 

Nu ik zelf aan het stoeien ben met een 4-jarige, betrap ik mezelf er weleens op dat ik met open mond naar een filmpje zit te kijken waarin een jong paard gehoorzaam en bevestigt door een entourage loopt waar je u tegen zegt. Of naar foto’s van een stelletje die net hun droomhuis met stallen hebben gekocht.

Even bekruipt mij een jaloers gevoel, voel ik een knoop in mijn maag.

 

Om mezelf vervolgens weer net zo hard tot de orde te roepen.

 

Het is maar al te gemakkelijk om je eigen leven met dat van een ander te vergelijken. Het spreekwoord ‘het gras is groener bij de buren’ komt tenslotte niet zomaar ergens vandaan. Stiekem worden we in de paardensport best vaak bloot gesteld aan ‘verleidingen van de buren’.  Kijk maar eens naar een gemiddelde dressuurwedstrijd. Het ene paard is nog knapper dan de ander, een trailer staat haast zielig naast die grote vrachtwagen met complete living en elke rijbroek en rijjasje is uitgerust met een herkenningsteken zodat je van elkaar weet hoe belachelijk duur die rijbroek was.

 

Jaloers zijn, afgunst, bekritiseren van een ander.

 

Het is soms heel verleidelijk om eraan mee te doen. Het zit ook in onze aard, kijken naar wat we NIET hebben. Echter zijn het verspilde emoties. Succes van een ander voegt tenslotte niets aan jouw leven toe. In plaats daarvan kun je beter blij zijn voor ander, niet oordelen en zelf proberen iets van je leven te maken.

 

Maar waar je begin je? Het begint met zelfreflectie. Pak eens pen en papier en begin te schrijven:

  • Welke dingen werken voor jou?

  • En welke dingen werken niet voor jou?

  • Waar ben je dankbaar voor dat je hebt?

  • En waar wil je naartoe in de toekomst?

 

Als je dit duidelijk hebt voor jezelf, begin dan aan het vervangen van de dingen die niet werken. Neem afscheid van mensen die je belemmeren en creëer mogelijkheden voor jezelf.  Als je een duidelijk pad hebt, is gluren bij de buren een stuk minder interessant. Succes vergt namelijk hard werken en toewijding, iets wat ons paardensporters niet geheel onbekend is.

 

Een andere manier om wat minder te focussen op die groene wei bij de buren, is naar mensen kijken die het minder hebben dan jou. Dus heb jij je paarden aan huis staan en die clubgenoot ze op een pensionstal. Bedenk jezelf dan eens welke weg je hebt afgelegd om ze uberhaupt aan huis te kunnen houden.

 

Zoek inspiratie!

 

Ook helpt het om jezelf te omringen met mensen die jou inspireren, waar je iets van kunt leren. Je hebt vast een vo
orbeeld wie jou inspireert. Wat kan jij leren van deze persoon waardoor je beter wordt?

 

Dus de volgende keer dat je jaloers bent op de groene wei van de buren, bedenk dan eens wat je zelf kunt doen om je eigen wei wat groener te krijgen. Misschien een keer extra bemesten, aan strookbegrazing doen of doorzaaien. Onderneem in ieder geval actie!

No Comments

Post A Comment