Inknikken door de ruiter

Je bent lekker fanatiek aan het oefenen met jouw leerling: wijken voor de kuit. Jullie oefenen dit nu zo’n 6 weken. Echter gaat het niet helemaal lekker. Het paard blijft namelijk over de schouder wegvallen. Wanneer je begint over begrenzen, gaat het paard helemaal niet meer zijwaarts. Een tussenweg is er niet…

Wat gaat hier mis?!

Bron: www.hetsoepelepaard.nl

Het paard is eigenlijk correct aan de hulpen en niet echt scheef. Het wijken op de andere hand gaat echter een stuk vloeiender. Help!

Heb je de ruiter al eens van achter of van voren bekeken tijdens de oefening?
Buiten de been- en teugelhulpen, wat geeft de ruiter eigenlijk vanuit de zit aan?

Lang leve filmpjes! 

Een week later. Jouw leerling komt met een filmpje aan van de eerste L1 wedstrijd. Het filmpje is mooi naast de jury opgenomen. Paard & ruiter geven een fijn beeld. Tot het wijken voor het linkerbeen. Je ziet de ruiter afwenden en hierbij de linkerheup optrekken. Waar ze net nog recht zat, buigt ze nu geheel met de romp naar links. Het paard valt nu over de buiten schouder weg. Ze begrenst de schouder en dan neemt de spanning toe.

Het paard gaat niet meer zijwaarts, stopt en gaat in vol protest. Oefening mislukt. Ruiter niet happy.

Wat is inknikken?

Het inknikken in de heup of taille. Er worden verschillende benamingen aan gegeven. Waar komt het op neer?

De ruiter maakt een zijwaartse buiging laag in de rug. Hierdoor trekt men zichzelf scheef vanuit achter gezien.
Of noem het optrekken van de heup.
Of het buigen van de romp naar een zijde.

Bron: horse & hound

We zien dit regelmatig in zijgangen voorkomen. Het gebeurt vaak onbewust en meestal maar naar één kant. In de zijgangen vraag je een beweging voorwaarts, zijwaarts. Als je hier “extra” je best voor gaat doen, bestaat het gevaar dat je jezelf te veel in de oefening verliest. Je zit niet meer recht boven het paard omdat je hem zogenaamd opzij wilt “duwen”.

Bijvoorbeeld in het wijken naar links: met het rechterbeen geef je de beweging zijwaarts aan. Wanneer de balans en / of coördinatie onvoldoende is, zal je al snel het been wat optrekken. Hierdoor creëer je spanning in het been en in de spieren rondom de heup en lage rug. En dan is inknikken zo gebeurd!

Soms kan je hier een bepaalde kracht / handigheid uit halen. Echter zie je vaak dat de romp hierdoor tegen gaat hangen aan de kant waar je eigenlijk naar toe wilt.

Als ruiter zit je dan het paard in de weg, en geeft met de zit een tegengestelde beweging aan: met het been drijf je naar links, met de zit hang je naar rechts.

 

Wat gaan we hier aan doen? 

Om goed zijwaarts te kunnen gaan, zal je jouw ruiter dus bewust moeten maken van het feit dat de zithulpen overeenkomen met de been- en teugelhulpen.

Wijken voor het linkerbeen: dit geef je vanuit de zit al aan. Je verplaatst het gewicht naar rechts op de rechter zitbeenknobbel.  Je blijft hierbij rechtop zitten en laat de benen gewoon hangen. Vanuit een lang been geef je de zijwaartse hulp. Voor het gevoel wil je steeds de heup en schouderlijn horizontaal houden.

 

Tips voor de ruiter en instructeur:

  1. Gebruik de spiegel. Oefen met name op de inzet van de oefening. Als dit namelijk goed gaat, wordt het vervolg namelijk veel makkelijker.
  2. Plak eens een stuk tape horizontale van schouder naar schouder en film vervolgens de oefening van achteren. Het is voor jullie beiden dan veel duidelijker te zien wat er gebeurd.
  3. Heeft de ruiter moeite met strekken/ rechtrichten van het lichaam, laat ze dan 1 arm uitstrekken naar boven: de arm aan de” inknik kant”. Laat de ruiter met ogen dicht voelen wat de strekking van de rug / lijf inhoud. Maak de ruiter hier bewust van en blijf naar het gevoel van de strekken toewerken. Het lichaam is nu rechtgericht. De arm kan terug naar beneden en laat ze de oefening opnieuw inzetten.

Het is verbazingwekkend wat een kleine verandering  in houding en zit voor verschil kan maken in zijwaartse oefeningen.

 

Wil je meer tips, oefeningen en handvatten om houding en zit te verbeteren bij jouw leerlingen? Kom dan naar het Ruitercafé op 23 juni met houding & zit specialist Karin Oomen!

No Comments

Post A Comment