Iemand iets leren, hoe dan?

Tijdens de bijscholing voor instructeurs afgelopen zondag deelde pedagoog Steven Pont een interessant inzicht met betrekking tot het leren van iets. Een inzicht dat ik erg graag met je wil delen. Of je nu instructeur bent, leraar, ouder of gewoon iemand die een ander iets wilt leren, dit inzicht is wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

 

Nou daar gaan we.

Een essentieel onderdeel om iemand iets te kunnen leren, is een besluit dat de andere persoon heeft genomen. Wil deze persoon überhaupt iets van jou leren of sta je tegen een betonnen muur te praten? Iedereen heeft verschillende persoonlijkheden. Zo heeft ieder persoon een geduldige en minder geduldige persoonlijkheid.

 

Een persoonlijkheid die jij opzet, jouw ‘masker’ is afhankelijk van de relatie met die andere persoon. Zo gedraag je jezelf ten opzichte van jouw baas anders dan tegenover jouw partner of ouders.
Het zegt iets over de manier waarop jij iets doet. Niet hoe dat je daadwerkelijk bent.

 

Een relatie tussen twee personen loopt altijd van A naar B, maar ook van B naar A. Er zijn dus 2 lijntjes. Niet alleen het lijntje van jou naar de andere persoon. Hou hier rekening mee in je communicatie en je doen. Het spreekwoord ‘behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden’ klopt eigenlijk totaal niet. Het is eerder ‘behandel een ander zoals die persoon behandelt wilt worden’. Je zal zien dat de communicatie een stuk makkelijker gaat verlopen.

 

Maar om nu terug te komen op dat leren.

 

Leren doen we met onze hersenen. De hersenen hebben verschillende kamers. In welke kamer moet je nu zijn om iets te leren?

 

Informatie komt via de hersenstam binnen in het reptielenbrein. Dit brein regelt onze oer reflexen, zoals vluchten, vechten en bevriezen. Onze paarden maken heel veel gebruik van dit brein! Over het reptielenbrein zit het limbisch brein. Hier worden onze emoties geregeld. En daarover zit tenslotte het Neo-cortex. Hiermee kunnen wij redeneren, verbanden leggen en keuzes maken.

 

Elk brein beslist zelfstandig of dat de informatie die binnenkomt via de hersenstam door mag naar het hoger gelegen brein. Om iemand iets te kunnen leren, dient de informatie door gegeven te worden aan het hoogst gelegen brein, het Neo-cortex.  Een brein dat rustig en kalm is, neemt optimaal informatie op.

 

Werk dus aan een goede relatie met de persoon die je iets wilt leren. De volgende 5 punten dragen bij aan een rustig en kalm brein en het optimaal overbrengen van de informatie:

 

  1. Geef de ander een status. Zorg dat de ander zich gehoord en belangrijk voelt. Bijvoorbeeld door het geven van een compliment.

  2. Duidelijkheid. Doe wat je zegt en kom na wat je belooft. Zorg dat er geen ruis op de lijn ontstaat.

  3. Autonomie. Zorg binnen datgene wat jij aan informatie of opdrachten geeft, dat er ruimte is voor persoonlijke invulling. Mensen willen horen wat ze moeten doen, maar niet hoe! Geef de kaders aan, maar laat mensen zelf het kader invullen.

  4. Verbondenheid. Stem verbale en non verbale communicatie op elkaar af. Als je enthousiast praat, zit rechtop en in een actieve houding.

  5. Redelijkheid. Zorg dat hetgeen wat je vraagt of zegt redelijk is. Iets wat totaal niet redelijk is, zal door de ander als ongeloofwaardig worden beschouwd en daarmee verlies je status.

 

Als je merkt dat een relatie met een bepaald persoon niet lekker loopt, loop dan deze 5 punten eens na. Wellicht kun je door een kleine verandering grote resultaten boeken.

No Comments

Post A Comment