Hulp vragen? Waarom niet? | Blog door Paard & Ambitie
1190
post-template-default,single,single-post,postid-1190,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Dressuurproef

Hulp vragen? Waarom niet?

Is het alleen jij en jouw paard? Of is jouw netwerk veel groter? In mijn telefoon staan verschillende hulplijnen:
– Onder de H: hoefsmid
– Onder de D: dierenarts
– Onder de T: trainer

Echter had ik een paar weken geleden niemand onder de J staan… De J van Jonge paarden. Eind november heb ik mijn andere merrie, mijn once in a lifetime paard met alle knopjes en die ik blind vertrouwde, verkocht naar heel ver weg. Niet omdat ik dat nu zo leuk vond, maar wel omdat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Namelijk mijn 3-jarige merrie Jiddah.

Het afgelopen jaar heeft ze een beetje in de schaduw gestaan van mijn andere merrie. Maar nu is alle aandacht voor haar. En dat maakte ze een paar weken geleden geheel op eigen wijze duidelijk.

In juni hebben we haar zadelmak gemaakt wat heel voortvarend verliep. Echter werd dat proces een beetje verstoord door een ongepland veulentje… Maakt ook niet uit, eind oktober pakten we haar weer op. De eerste 3 keer rijden ging voorbeeldig. Stappen, wat draven en een enkel pasje galop. Totdat ik iets te lief werd… Niet consequent genoeg met mijn been, wisselend teugelcontact. Het waren de ingrediënten voor ongewenst gedrag, zoals achteruit lopen, een bok en kleine stukjes omhoog.

Nu ben ik niet bang aangelegd, maar na enkele keren merkte ik dat ik uitvluchten begon te zoeken om niet meer op te hoeven stappen. ‘Het waaide te hard, te weinig tijd, longeren was een betere optie’.

Smoesjes, enkel smoesjes!

Ik had hulp nodig, maar hoe en van wie? Haar wegbrengen vond ik eigenlijk geen optie, aangezien ik het uiteindelijk toch weer zelf moest gaan doen. Ik besloot om een oproepje op Facebook te zetten en tot mijn grote vreugde werd er een aantal keer dezelfde naam genoemd. Mijn reddende engel bleek een eventing amazone hier uit de buurt te zijn en nog dezelfde week kwam ze langs. Mijn merrie probeerde het meteen toen ze in het zadel zat, maar ze loste het meteen op door een keer goed gas te geven zonder grof te worden.

1 – 1, gelijkspel

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en mijn reddende engel heeft mij meteen vanaf het begin in het hele proces erbij betrokken. Net als bij jonge kinderen, blijkt ook bij jonge paarden de 3 R’s het uitgangspunt te zijn. Rust, Rijnheid en Regelmaat. Hou dezelfde volgorde aan met poetsen, opzadelen en rijden. En wees consequent, ontzettend consequent. Als je deze merrie 1 hoefnagel geeft, pakt ze meteen een hele hoef.

Voor zowel Jiddah als mij kwam deze hulplijn onder de letter J precies op het juiste moment. We zijn inmiddels weer op het goede pad en mijn 2018 begon prachtig. Op 1 januari zadelde ik mijn eigen guppie, stapte alleen op terwijl ze keurig stilstond en heb daarna heerlijk kunnen rijden zonder een moment angstig te zijn!

Dat gaat wel goedkomen met deze nieuwe topper. Ik wens je een onwijs tof en succesvol paardensportjaar!

No Comments

Post A Comment