Gezond en slank op en naast het paard

Vaak krijg ik complimenten van mensen om mij heen dat ik slank blijf, zelfs na mijn veertigste. Hartstikke leuk natuurlijk! Maar men denkt vaak dat het hartstikke moeilijk is en dat je PER SE ook naar de sportschool moet om dit resultaat te krijgen. En persoonlijk denk ik dat dat niet waar is.

Uiteraard helpt het om naar de sportschool te gaan en drie keer per week krachttraining te doen. Zelf ben ik inmiddels al twaalf jaar fanatiek bezig en ik vind het nog leuk ook. Dat komt ook een beetje omdat ik s ‘morgens ga en altijd met de mannen mee mag trainen. Aan aandacht geen gebrek hoor!

Maar: je kunt ook slank en gezond blijven zonder naar de sportschool te gaan. De meeste ruiters en amazones werken en gaan dan na het werk naar hun paard om te trainen. Dan hou je weinig tijd over voor andere dingen. Vaak zijn er ook kinderen en een huishouden, prop dáár maar eens drie keer sportschool bij. Lukt niet, en dingen die je niet vol kunt houden moet je gewoon niet doen!

Dus: vergt het een andere aanpak.

En dat is ook het onderwerp van deze blog: voeding. Nee, niet gelijk in de stress schieten dat je alleen nog maar sla kunt eten… het kan ook anders. Maar ik zal eerst vertellen hoe ik zelf mijn eetpatroon ben gaan veranderen en waarom:

In 2010 ben ik hard van het paard gevallen en kon vervolgens twee maanden in het ziekenhuis doorbrengen vanwege een verbrijzelde enkel. Heel even werd er door de artsen zelfs over een amputatie gesproken. Gelukkig heb ik mijn onderbeen nog, maar het heeft vier operaties geduurd voordat ik weer een beetje functioneerde. Twee jaar later hoorde ik dat mijn enkel heel slecht zou blijven en toen besloot ik mijn lot in eigen handen te nemen.

Ik ben [nog op krukken] naar een zeer goede en meedogenloze personal trainer gegaan en heb gevraagd of hij mij kon helpen. Hij bestudeerde mij even en zei vervolgens: ja, maar dan moet er wel tien kilo af. En ga maar eens naar je eetgewoonten kijken want daar zal wel een heleboel aan moeten veranderen. BAM, right in my face!

Maar ik had toch gezonde eetgewoonten?

Ik was eigenlijk een beetje boos toen ik wegging, maar ik besloot thuis achter mijn laptoponderzoek te gaan doen naar mijn eetgewoonten. Ik dacht toch echt dat ik gezond bezig was, de schijf van vijf aanhouden:
– Drie maaltijden per dag, twee of drie tussendoor snacks.
– Ik at veel aardappelen en brood,
– Ongeveer 150 a 200 gram groenten bij het avondeten.
– Tussendoor snacks waren meestal mueslirepen of gezonde koeken.

Uiteraard kocht ik wel alles in de supermarkt, bewerkt en verpakt eten. Soms een gezonde diepvriesmaaltijd of een kant-en-klaar maaltijd uit het koelschap.
– Ik gebruikte Becel margarine en veel lightproducten.
– Ik dronk water en fruitsappen,
– daarnaast veel koffie maar wel met zoetjes.
– En natuurlijk twee keer boterhammen, ook gekocht in de supermarkt. De schijf van vijf zegt dat je zeker wel vijf of zes boterhammen mag eten op een dag, en dat deed ik dus ook. Op dagen dat ik sportte zelfs meer dan dat. S ‘avonds laat kreeg ik vaak weer honger en snackte dan wat nootjes of iets zoets.

En daar zat dus het grootste probleem: Dit bleek helemaal niet gezond te zijn!

Ik had nog nooit gehoord van een op hol geslagen hormonaal systeem door allerlei synthetische additieven in het bewerkte eten dat ik consumeerde. Ook had ik er geen idee van dat ik vaak lege calorieën at in de vorm van supermarktbrood en zwaar bewerkt voedsel. Ik bedoel daarmee dat er totaal geen voedingsstoffen zitten in deze etenswaren, alleen maar stoffen die jou dik maken en je hormonen in de war schoppen.

Ook had ik er geen idee van dat je door zoveel eetmomenten [3 maaltijden plus 3 tussendoortjes] constant je insuline aanjaagt en laat pieken. Daarnaast had nooit iemand mij verteld dat als je bepaalde vitaminen en mineralen te kort komt, dit ook gevolgen kan hebben voor je gewicht en voor je totale gezondheid. En dan komt nog het ingewikkelde verhaal van de darmflora, het blijkt nu dat je darmflora voor een groot deel bepaalt of jij bepaalde voedingsstoffen als vet opslaat of niet. Dus je kunt je gewicht bepalen en controleren door veel goede darmbacteriën te kweken.

Interessante materie

Ik vond deze materie zo interessant, dat ik inmiddels een studie orthomoleculaire voeding aan het volgen ben. Ik hoop deze studie in de herfst van dit jaar af te ronden. Even een uitleg wat orthomoleculair betekent: “wat goed is voor de lichaamscellen”. Oftewel: wat hebben je cellen nodig om goed te kunnen functioneren. Want al de welvaartsziekten die wij als normaal beschouwen, zijn niet normaal. Het zijn allemaal ziekten die het gevolg zijn van jarenlang te veel bewerkte koolhydraten en te weinig echte voeding zoals groente, fruit, noten en zaden etc. En wat dacht je van het ontstaan van rimpels? Dat kun je met voeding ook een heel eind tegengaan. De resultaten van goede voeding zijn echt verbluffend!!

Op de sportschool heb ik een vriendin die mij ook een tijd heeft getraind als personal trainer, ook zij is een studie gaan volgen en heeft die inmiddels afgerond. Deze studie gaat over hormonen en het weer in balans brengen van je hormonen. Ook heeft ze nog een studie gevolgd over psychologie en gezondheid. Ze geeft haar klanten zeer goede en effectieve voedingsadviezen met goed resultaat. Haar naam is Esther Velders.

Een Ruitercafé over gezonde voeding

Esther en ik gaan samen een avond verzorgen over voeding, slank en gezond blijven. Onze adviezen zullen vrij makkelijk op te volgen zijn, maar we verwachten wel inzet en commitment. Want één ding kan ik alvast verklappen: je zult veel vaker in de keuken staan om gezond en vers voedsel te bereiden, daar ontkom je echt niet aan. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat een kwestie van beginnen is. En het valt best mee, de tijd die je eraan kwijt bent. Zelf koekjes en cake bakken, ik had nooit gedacht dat ik daaraan zou beginnen, laat staan dat ik het leuk zou vinden. Dit alles geeft als resultaat dat je moeheid verdwijnt en je je eindelijk weer fit gaat voelen!

Verder kun je nog andere dingen doen om te zorgen dat je stofwisseling optimaal draait. En we hebben tips om te zorgen dat je stopt met snaaien laat op de avond. Zou dat niet fijn zijn?

Benieuwd naar ons verhaal? Kom dan zeker luisteren op 23 juni! Meer info vind je hier.

 

Met gezonde en slanke groet, Barbara Koot

No Comments

Post A Comment