Even op wedstrijd?

Definitie van een wedstrijd: een evenement, waarin meerdere partijen trachten één of meer tegenstanders te overwinnen, of te bewijzen dat zij beter zijn in een discipline dan de andere partij(en).

Dit klinkt best serieus, toch? Mag ik jou de vraag stellen met welke intentie jij op wedstrijd gaat?
Wil je graag de beste zijn in jouw klasse?
Ga je voor die beker en rozet?
Is dat winstpunt belangrijk voor promotie naar de volgende klasse?
………

Afgelopen week kreeg ik de vraag wanneer ik eindelijk weer eens op wedstrijd ging. Blijkbaar keek ik die betreffende persoon heel raar aan want er volgende meteen een verklaring: Jouw paard is nu officieel 4 jaar en enige maanden onder het zadel, dus jullie moeten op wedstrijd kunnen toch?

Eerlijk gezegd ben ik net blij dat we alleen naar het bos kunnen, probleemloos met de trailer op pad kunnen en op een andere locatie ontspannen in een binnenbaan rond kunnen rijden…

Op een groot grasveld met andere combinaties probleemloos een L-proef overleven vind ik een behoorlijke stap verder. Ik zet mezelf dan niet alleen voor het blok, maar veel belangrijker: ook mijn merrie.

Naar mijn mening moet een paard het leuk vinden om voor jou aan het werk te gaan, of beter gezegd: samen aan het werk te gaan. Of dat nu een buitenrit is, het overwinnen van hoge hindernissen of opgedoft een dressuurproefje lopen. Ik denk niet dat ik mijn merrie en mezelf er happy mee maak als ik komend weekend besluit om cold turkey op een groot buiten concours te starten… 

Maar is een wedstrijd een einddoel of onderdeel van het gehele proces?

Op een wedstrijd wordt verlangd dat jij samen met jouw paard een vooraf opgestelde proef of parcours kunt afleggen. En dat in een paar minuten… Maar een wedstrijd is zoveel meer!

  • Je moet jezelf een beetje kennen. Focus, aandacht, eventuele wedstrijdspanning.. waar reageer jij op en nog belangrijker, hoe reageer jij tegenover jouw paard?
  • Je moet jouw paard kennen. Er wordt tenslotte verlangd dat jouw paard daar alleen in die ring zijn ding doet. Voor een kuddedier best een opgave lijkt me.

Ik heb weleens het idee dat mensen alleen focussen op dat proefje of parcours. En dan vinden ze het ineens raar dat hun paard afgeleid is op een vreemde locatie. Of toch lichtelijk enthousiast wordt van al die gezelligheid met andere soortgenoten op het losrijterrein. Aan het einde van de rit zijn dan beide partijen teleurgesteld. Het baasje in de prestatie en het paard omdat zijn baasje het blijkbaar allemaal niet zo leuk vond.

Een wedstrijd is onderdeel van de opleiding van het paard 

Je draait toch ook dagelijks die rondjes in de rijbaan met de intentie op het niveau van het paard te verbeteren? Waarom dan ook niet trainen in het ‘op wedstrijd gaan?’ Dus aandacht besteden aan het trailerladen, regelmatig met de trailer naar een vreemde locatie, alleen met het paard op pad, het rijden in de baan met andere paarden enz..

Want ja, ik ga pas op wedstrijd wanneer ik weet dat we er iets te zoeken hebben. Dat we het niveau beheersen, dat ik weet hoe mijn merrie reageert op het hele gebeuren en dat ik niet aan een touwtje naar de losrijring hoef te stappen. En het belangrijkste: dat we er samen plezier in hebben!

 

Wil jij beter voorbereid op wedstrijd, met meer plezier op wedstrijd? Neem dan deel aan ’t Ruitercafé met Barbara Koot op vrijdag 20 april / zaterdag 21 april! 

 

No Comments

Post A Comment