Emoties, wat doen ze eigenlijk? - Paard&Ambitie
424
post-template-default,single,single-post,postid-424,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Emoties, wat doen ze eigenlijk?

“Doet ze het nu echt?” Het meisje stapt de bus in.
Ik vloek zachtjes. “Ze moet die bus niet instappen!”
Mede door de muziek worden mijn ogen langzaam vochtig.
“Nee ik ga niet huilen, niet waar mijn zus bij zit.
Verdorie, traan blijf weg!”

Wat mijn zus en ik zitten te kijken? De film Inside Out. Ken je hem?

Deze film laat je op een erg leuke manier kennismaken met onze 5 basisemoties:
– Blijheid
– Verdriet
– Boosheid
– Angst
– Schaamte

Je hebt bij elke emotie wel een herinnering, een moment dat je zo op kunt roepen. Valt je aan bovenstaand rijtje iets op?

Negatief is makkelijk 
4 van de 5 emoties zijn negatief geladen. Een negatieve emotie of herinnering zit gekoppeld aan iets van het verleden. Je zult merken dat je ook veel sneller een negatieve herinnering op kunt roepen dan een positieve.
Roep maar eens een herinnering op bij de volgende 2 emoties: 
– Verdriet
– Boosheid

Gelukt? Blijf er niet in hangen, maar zoek nu een positieve, blije herinnering uit. 

GevondenHou die lach op je gezicht vast. 

Merk je het verschil bij jezelf?
In gezichtsuitdrukking, in lichaamshouding, in je gedachten en het belangrijkste: je gevoel.
Wat ik hiermee aan wil geven?

Jij bent als persoon niet jouw emotie. Je hebt hierin een keuze. 

Bij elke gebeurtenis in je leven ervaar je een emotie. De volgende keer dat dezelfde gebeurtenis plaats vind, koppel je die emotie weer aan die gebeurtenis. Hierdoor ontstaan overtuigingen.

“Waar ik bang voor ben? Indoor Oosteind….”

Simpel voorbeeldje: Indoor Oosteind is een grote dressuurwedstrijd bij mij in de buurt. Hier heb ik de afgelopen jaren niet echt goed gescoord. Er doen veel bekenden mee en er is veel publiek.  Voor deze wedstrijd ben ik zenuwachtiger dan normaal en ik ben ervan overtuigd dat ik daar toch geen goed resultaat weg kan zetten.
Conclusie: Indoor Oosteind is niet mijn wedstrijd. Is mijn overtuiging. 

Het mooie van emoties is dat je er niet mee geboren bent.

Deze ervaar je en koppel je aan herinneringen en gebeurtenissen. Dit betekent dat je er ook iets aan kunt doen.
Yes!
Een bekend voorbeeld is dat mensen gaan hardlopen als ze gefrustreerd of verdrietig zijn.
Even het ‘eruit lopen’. 

Een leuke manier om met negatieve emoties om te gaan, is ‘Herkaderen’. Wanneer je bij jezelf een negatieve emotie herkent, plaats je deze in een oorzaak en gevolg. Dus in het kader van mijn angst voor de wedstrijd van  Indoor Oosteind, kan ik het volgende formuleren:

Doordat ik bang ben om op Indoor Oosteind slecht te scoren, ben ik zenuwachtig en ga ik afwachtend rijden. Een goed resultaat zal hierdoor uitblijven. 

Het gevolg (zenuwachtig, afwachtend rijden, en geen goed resultaat) plaats je in een positieve, andere context.

Doordat ik bang ben om op indoor Oosteind slecht te scoren, zorg ik ervoor dat ik extra goed voorbereid ben. Ik maak een plan voor het losrijden en de proef en ik zorg dat mijn instructrice aanwezig is. 

Doordat je het in een andere context zet, creëer je voor jezelf een keuze. Door deze keuze ervaar je een andere emotie en vertoon je ander gedrag.

Fijn toch, dat je je eigen koers kunt bepalen.

No Comments

Post A Comment