De kracht van overtuigingen - Blog door Paard & Ambitie
619
post-template-default,single,single-post,postid-619,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

De kracht van overtuigingen

‘Dat geloof ik niet!’ zei ik. ‘Ja, het is toch echt zo.’ zei mijn moeder met een grote glimlach. ‘Kijk maar op die lijst. Die score van 63% en een 8e plaats staat er toch echt op’. Ik keek. En warempel.

Het stond er echt.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn 1e start vorig jaar in de subtop. Ik kon het niet geloven. Kon als ik amateurtje gewoon een voldoende score rijden op dit niveau? Oftewel, mijn overtuiging was eigenlijk dat ik die dag mee zou doen voor spek en bonen.

 

Overtuigingen

Overtuigingen zijn krachtige wapens die onze waarnemingen over onszelf en de wereld ieder moment van de dag sturen en onze visie op de wereld in stand houden. Ze geven zekerheid in ons leven, terwijl het tegelijkertijd een valkuil kan zijn. Onze herinneringen en de daaraan gekoppelde overtuigingen kunnen ons namelijk weleens in de weg zitten. Zo zal iemand die een aantal mindere wedstrijden heeft gereden meer wedstrijdspanning hebben, dan iemand die voor de 1e keer onbevangen een dressuurproefje start. Dit is een beperkende overtuiging.

Andersom bestaat gelukkig ook! Iemand die zich een aantal succesvolle momenten herinnert, zal zin hebben om dat weekend weer op wedstrijd te gaan. Je zult merken dat het besluit dat we over onszelf of de wereld hebben genomen, niet zoveel met de eigenlijke gebeurtenis te maken heeft.
Maar veel meer met de manier waarop we een betekenis aan die gebeurtenis hebben gegeven.

Hoe ontstaan overtuigingen?

De belangrijkste overtuigingen ontstaan als we jong zijn. Namelijk door:

 • Onze opvoeding: opvattingen worden kant en klaar overgebracht;
 • Belangrijke voorbeeld personen: de verwachtingen en ideeën van deze personen;
 • Vroegere trauma’s: als je jong bent, geloof je wat andere personen over jou zeggen;
 • Steeds weer herhalende ervaringen.

 

Overtuigingen zijn een vorm van conclusies. Deze kunnen zeer hardnekkig zijn, ongeacht wat we in ons latere leven presteren of aan dromen waarmaken. En daardoor staan ze ook weleens in de weg. 

Als we iets geloven, dan doen we alsof dat waar is.

Daarom is het zo moeilijk te bewijzen dat wat jij gelooft niet waar is. Jouw gedrag komt namelijk voort uit jouw overtuigingen. Als je gelooft dat jij de underdog bent op die wedstrijd, zal je je ook zo gedragen. Terwijl als jij weet dat je kunt winnen, zal je ook vol overtuiging die wedstrijd rijden. Wat we niet geloven zien, horen of voelen we niet. En wat er niet in past wordt gewoon vervormd en passend gemaakt. Zo hebben we allemaal wel een training of wedstrijd die minder ging, maar het lag absoluut niet  aan ons natuurlijk. Het paard had geen zin, de jury was blind, de bodem was niet goed, enz… 😉 

 

Overtuigingen zijn daarom niet alleen de ‘gevolgen’ van wat in het verleden gebeurd is, maar zijn ook de aanwijzingen voor onze toekomstig gedrag….

Hoe zijn overtuigingen te herkennen? Ze beginnen vaak met: als ik dit doe… dan gebeurt dat….. Vervolgens ontstaan denkpatronen als: ik kan wel….. ik kan niet…… En dit wordt dan vertaald in: ik behoor te…. Ik zou eigenlijk moeten…. Ik mag niet…… Woorden en taal krijgen zo dwingende macht.

 

Het verschil tussen positieve en beperkende overtuigingen

Een positieve overtuiging helpt je je doelen te bereiken, een beperkende overtuiging houdt je ervan af.

Hoe herken je het verschil?

Beperkende overtuigingen hebben te maken met:

 • Problemen;
 • Angst voor falen/mislukken;
 • Onmogelijkheden.

Beschouw een beperkende overtuiging kinderlijk eenvoudig als een feitelijke constatering die alleen op dit moment geldt. Datgene wat je namelijk gelooft, programmeert ook je hersenen. Als je dus gelooft dat ‘ik kan niet….’ dan programmeer je je hersenen om voor een mislukking te zorgen. Door een beperkende overtuiging slechts als een beschrijving te zien van je huidige gedrag, helpt je er niet in te blijven hangen.

Eerst geloven, dan zien. Dat geldt voor een positieve overtuiging. Ga ervan uit dat je ertoe in staat bent! Als het werkelijk onmogelijk is, maak je dan niet druk, je komt er gauw genoeg achter.

Wees je absoluut van het volgende bewust: Overtuigingen – anders dan de kleur van je haar – staan bij onze geboorte niet vast. Overtuigingen maken een ontwikkeling door. Ze veranderen. We wijzigen ons zelfbeeld, we kiezen een ander paard, vinden een andere trainer, meten ons ander gedrag aan, omdat onze overtuigingen veranderen.

Je kunt je overtuigingen kiezen. Je kunt een overtuiging die je beperkt, loslaten en een nieuwe overtuiging kiezen die jou helpt en ondersteunt om een succesvoller en waardevoller leven te hebben. Overtuigingen die jou in je kracht zetten, vormen niet altijd een garantie voor succes, maar ze houden je energie op peil en zorgen ervoor dat je uiteindelijk slaagt. Dit heeft te maken met de ‘Law of Attraction’. Een overtuiging zonder bijhorend gedrag of bekwaamheden is op los zand gebouwd!

 

Nieuwsgierig wat de kracht van een overtuiging van invloed kan zijn op je emoties, gevoelens, gedachten en lichaam? Probeer dan eens de volgende oefening

 1. Neem een doel in je leven wat je graag zou willen bereiken en schrijf dit op een blaadje.
 2. Pak een ander blaadje en schrijf 5 overtuigingen op die je belemmeren het doel te bereiken, Dingen waardoor je niet echt gelooft dat je het doel zou kunnen halen. 
 3. Neem weer een ander blaadje en schrijf 5 overtuigingen op die je zouden helpen het doel te bereiken en/of situaties uit het verleden die je kracht geven het doel wel te halen.
 4. Leg het blaadje met het doel voor je neer op tafel. Het blaadje met de beperkende overtuigingen aan de ene kant en het blaadje met de positieve overtuigingen aan de andere kant.


5. Pak het blaadje met de beperkende overtuigingen en lees deze overtuigingen hardop op. Identificeer je helemaal met deze beperkende overtuiging. Het heeft helemaal een sterk effect als je iemand anders vraagt om deze overtuigingen voor je op te lezen.

6. Zeg tegen jezelf: ik ga het doel halen. En ga bij jezelf na hoe dit voelt, wat je ervaart en wat je gedachten zijn.

7. Pak dan het blaadje met de positieve overtuigingen en lees deze overtuigingen op.  Identificeer je helemaal met deze positieve overtuigingen. En zeg: ik ga het doel halen. En ga bij jezelf na hoe dit voelt, wat je ervaart en wat je gedachten zijn en ervaar het verschil.

Merk je verschil?

No Comments

Post A Comment