De D is van …. Dominant

Afgelopen vrijdag 2 maart was Tessa van Daalen (www.tessavandaalen.nl) te gast in ’t Ruitercafé waarbij zij dieper in ging op de natuurlijke gedragsvoorkeuren van ruiter en paard. Simpel gezegd zijn deze gedragsvoorkeuren samen te vatten in 4 types, oftewel DISC:

  • D = Dominant
  • I = Invloed
  • S= Stabiel
  • C = Consciëntieus

 

In deze serie van 5 blogs wil ik jullie graag meenemen door deze verschillende types. Het gaf mij namelijk behoorlijk wat inzicht waarom ik bepaalde dingen doe of ergens op reageer. Ook nu ik weet wat voor type mijn paard is, zorgt ervoor dat bepaalde puzzelstukjes op haar plaats vallen. Het herkennen van jouw eigen gedragsvoorkeur en die van jouw paard zorgt er namelijk voor dat je leuker en effectiever samen kunt werken.

Heb je mijn eerste blog niet gelezen over de achtergrond van gedragsvoorkeuren? Deze vind je hier. Lees deze eerst voordat je jezelf vastpint op een bepaald type 😉

Het eerste type, de D van Dominant. Is direct en taakgericht. D-types zijn vaak leiders en nemen makkelijk en snel beslissingen. Ze stellen zichzelf hierbij de vraag “ wat ….. “. Ze zijn gericht op resultaat, willen winnen. Voor het plan van aanpak tekenen ze de grote lijnen uit, die overigens wel gebaseerd zijn op feiten en cijfers, en het tempo van uitvoeren is hoog. Het gaat dus vaak niet snel genoeg voor deze types.

 

Kom niet aan met ellenlange verhalen…

bij D-types of met uitspraken die gebaseerd zijn op gevoel. Van een instructeur verwachten ze korte, duidelijke instructies die leiden naar de overwinning op een wedstrijd of het gewenste doel. Tijdens een les willen ze grote stappen maken en ‘waar’ voor hun geld.

 

Een D-type ruiter houdt van uitdagende situaties en doelen. Wel is het belangrijk dat ze hierbij volledige controle hebben en niets aan het toeval over hoeven te laten. Ze zijn ook ontzettend consequent en trainen net zolang totdat de gewenste resultaten geboekt worden.

Het gevaar hiervan is dat ze te lang doortrainen, wat ten koste gaat van het paard. Ook wanneer een D-type ruiter gefrustreerd raakt, kunnen ze hard zijn voor hun viervoeter. Boeken ze op een wedstrijd niet de gewenste resultaten, dan zal iedereen het gedaan hebben, behalve hunzelf.

 

Een D-type instructeur

is kort en krachtig in haar woorden, gefocust en gebrand op resultaten. Het gewenste doel is altijd het uitgangspunt in de training. Wel bestaat het risico dat details vergeten worden en dat de instructies te kort door de bocht zijn. Dit type instructeur kan dwingend en ongeduldig overkomen en is een controlfreak, wat zorgt voor weinig eigen initiatief vanuit de ruiter.

 

Is jouw paard een D-type?

 

Natuurlijk kan ook jouw paard een D-type zijn. Deze staat graag in jouw ruimte en als je ze 1 vinger geeft, pakken ze je hele hand. Ze nemen graag de leiding over en houden van een uitdaging. Zijn hard voor zichzelf en geven niet snel op. Hebben veel behoefte aan afwisseling in het werk en raken afgestompt van het dagelijkse rondje in de rijbaan.

 

Het is dus belangrijk om bij dit soort type paarden ontzettend consequent te zijn. Niet alleen met rijden, maar ook in de dagelijkse omgang. Deze types vragen niet 1 keer om een snoepje, maar wel 5 keer. Biedt ze afwisseling in het dagelijkse werk, maar wel binnen jouw kaders. Dit soort type paarden houden van wedstrijden en staan graag in de belangstelling.

 

In de volgende blog ga ik in op het I-type, de I van Invloed.

Deze informatie is afkomstig en gebaseerd op een 3-jarige wetenschappelijke studie door Q4HorseProfiles.
Voor een uitgebreide analyse van jezelf en een paard kun je meer informatie vinden op www.q4horseprofiles.nl.

No Comments

Post A Comment