De Balance Coach / “Goed paardrijden begint met een getrainde zit!”

De afgelopen twee weken heb ik meer dan 50 ruiters mogen testen op de Balance Coach. Vaak kwam de vraag; “Wat is dit nu precies en wat is het verschil met de FlexChair?”

Hierbij de uitleg in deze nieuwe blog!

De FlexChair heeft in de paardenwereld reeds redelijke bekendheid verworven. De Balance Coach daarentegen is een stuk onbekender. Hij bestaat nu +/- 5 jaar en ikzelf werk er nu zo’n 4 jaar mee. Ik ben in aanraking gekomen met de FlexChair op een bijscholingsdag van de Hippische Sportoefentherapie, en een jaar later heb ik de FlexChair gebruikt bij mijn afstudeeronderzoek.

Introductie Balance Coach

Op het moment dat ik begon te werken kwam ook de Balance Coach op de markt, mede ontwikkeld door een collega Hippische Sportoefentherapeut, Barbara Faber. Na een eerste keBalance Coach nnismaking met dit nieuwe meet/trainingsapparaat was ik direct verkocht!

Beide apparaten zijn zadelvormige krukken die alle kanten op kunnen bewegen. Ze zitten met een kabel aan de computer en doormiddel van speciale software worden de bewegingen van het bekken en de lage rug geregistreerd, dit gebeurd door middel van een druksensor. Hierin zijn ze dus hetzelfde.

Waarom heten ze dan niet hetzelfde?

Echter is het bewegingsmechanisme wat anders en daarin zit dan ook het grootste verschil:
– De FlexChair bestaat uit 2 kogel scharnierpunten, je kunt de kruk dus op 2 punten bewegen.
– De Balance Coach is alleen onder het zadel te bewegen doormiddel van een drukpad. Het voordeel hiervan is dat de kruk nauwkeuriger jouw bewegingen meet en je minder kunt smokkelen.

Nieuwe software voor de Balance Coach!

De afgelopen weken heb ik de nieuwste software getest met de Balance Coach:
– Je meet dan onder andere de bewegingsuitslagen van de lage rug (range of motion)
– De stabiliteit op diverse punten binnen de range of motion
– De propriocepsis (op het gevoel een afstand afleggen of naar een bepaald punt toe bewegen vanuit je zit)
– De reactie snelheid van je zit en de coördinatie.

Na een hele hoop verschillende ruiters te hebben gezien kan ik al kleine conclusies trekken; je ziet onder andere dat ruiters met pijnklachten in de lage rug meer afwijkingen vertonen op bovengenoemde punten. Zogenaamde blokkades zijn direct zichtbaar op het gebied van de mobiliteit. En ruiters met specifieke voorkeuren tijdens het rijden van ( hogere) dressuur oefeningen voelen direct het verschil tussen de bewegingen naar links en rechts.

Naast dat de computer een hele hoop uitslagen laat zien, observeer ik als oefentherapeute ook de manier van bewegingen. Het zogenaamde “inknikken” komt er dan ook vrijwel altijd uit. Dit maakt dat de Balance Coach een zeer interessant meetinstrument is als eerste stap naar het verbeteren van je houding en zit. Bovendien kan er met specifieke programma’s ook op de Balance Coach getraind worden!

Met de zitlessen op de Balance coach train je de spieren die nodig zijn voor een onafhankelijke zit. Op die manier ben je steeds meer in staat je houding te verbeteren en je paard de juiste hulpen te geven.

Benieuwd naar de Balance Coach?

Geef je op voor het Circuitje Ruiterfit en maak kennis met dit innovatieve apparaat! 

No Comments

Post A Comment